Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino ustvárjen
bíti kot ustvárjen za kóga/kàj nevtr.; primera
 
Pomen
 
ki ima veliko mero lastnosti, značilnosti, potrebnih, ustreznih za to, kar izraža določiloSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePrepričan sem pa, da je (tj. Podbevšek, op. J. K.) ženo podpiral in ji pomagal, kakor je vedel in znal. Po svoji previdnosti in molčečnosti je bil vsekakor kot ustvarjen za sodelavca tej hrabri ženski, ki je bila ves vojni čas učiteljica v najbolj zadrtih krajih ljubljanske okolice, kamor je slednji dan hodila mimo belogardističnih straž na bloku in pri tem prenašala dragoceno gradivo za zgodovino tega sramotnega morišča in njegovih krvnikov. (Josip Vidmar, Obrazi, NB)
Veliko tveganje sploh ni potrebno. Kajti tudi Pete Hendrickson je moral še dobiti svoje; in če ta ni bil kot ustvarjen za propadlega človeka, potem še nikoli nisem videl nobenega. (Emil Hrvatin, ur. Teorije sodobnega plesa, Maska, 2001, NB)
Bil je dan, kot ustvarjen za proslavljanje. Rade Šerbedžija je končal snemanje nove plošče in dopoldanski dež je pregnalo sonce, ki kmalu ni na nebu pustilo niti oblačka, in z mize so med klepetom iz sajastih rok izginjali vroči kostanji in iz sodčka, ki je imel eno samo napako, preozko pipco, je tekel cviček. (Delo, 23. nov. 2002, NB)
Jureta sem po prvem pogovoru s Krko predlagal za trenerja, saj menim, da je s svojim znanjem in avtoriteto za to vlogo kot ustvarjen. Načeloma, ne s pogodbo, smo se dogovorili, da v moštvu v naslednji sezoni ostanem tudi jaz. (Delo, 13. nov. 2003, NB)
Kaj morem, ima pač nov vok, ta kos posode pa je kot ustvarjen za moj kuharski pristop: nekaj stvari, ki jih v precejšnji meri izbiram po njihovi barvi, zmečem noter, jih malo premešam in premečem. (Delo, 12. jul. 2003, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik bolg.sàm kato sàzdaden za njakogo, za nešto
sme kato edin za drug sàzdadeni
češ.být pro někoho, pro něco (k něčemu) jako stvořený
hr.biti kao stvoren za koga, za što
mak.e za nekogo, za nešto kako stvoren
pol.być jak stworzonym dla kogoś, do czegoś
slš.byt’ ako stvoreny pre koho, na čo
ukr.buty dlja kogo, dlja čogo jak stvorenyj
Slovar slovenskih frazemov