Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino zŕnje
ločíti pléve od zŕnja, gl. pleva.

ločíti plevél od zŕnja, gl. plevel.

ločíti zŕnje od plév ekspr.; pren.
 
Pomen
 
ločiti dobro od slabegaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZapisovalo naj bi se pesmi, kakor se čujejo; nabrano blago naj bi se izročilo možu, sposobnemu temu težavnemu delu, kateri bi ločil zernje od plev, popravil in prenaredil, kar je neogibno potrebno, in potem v pripravni obliki na svitlo dal. (J. Stritar, Literarni pogovori, Zvon 1870, 254)
Tudi za nevladne organizacije potrebujemo pravila, ki bodo omogočala ločiti zrnje od plev. Vsaka od teh skupin, ki res hoče biti partnerka, naj bi spoštovala pravila transparentnosti, javno razkrila svoje dohodke in imela jasen proces odločanja. (Delo, 5. feb. 2000, NB)
Ni jih dosti, ki jim je uspelo še pravočasno premagati pogosto nerazumljive, z nedefiniranimi nacionalnimi interesi postavljene ovire na kapitalskem trgu naslednic nekdanje Jugoslavije, kjer je pogosto težko ločiti zrnje od plev, čisto od umazanega. (Delo, 27. avg. 2004, NB)
V deželi, kjer morajo imeti vozniki prižgane luči pri beli sončni svetlobi. Pa naj nam vsaj ta svetloba že enkrat razsvetli pamet, da bomo znali bolj ločiti zrnje od plev in slednje zavreči, kot često zavrača današnja oblast zrnje. (Delo, 29. nov. 1999, NB)
Frederick Newell v knjigi Loyalty.com predlaga naslednjo delitev: podjetje mora najprej ločiti »zrnje od plev«. To pomeni, da mora prepoznati kupce (Paul Wang jih imenuje transaction buyers), ki jih zanima zgolj cena in ne bodo nikoli zvesti podjetju ali blagovni znamki. (Monitor, jul. 2000, NB)
Tolažimo se lahko z načelom svobode govora in s filozofskim pristopom, da bo tisti, ki zna poiskati pravo vsebino in ki potrebuje pomembno in resno informacijo, že znal ločiti zrnje od plev in se prebiti do resnice. (Monitor, nov. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. ločiti pleva od zrnja.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to winnow/separate the chaff from the wheat
to separate/winnow the wheat from the chaff
češ.oddělit koukol od pšenice
nem.die Spreu vom Weizen trennen
rus.otdelit’ plevely ot zëren
otdelit’ plevely ot pšenicy

ločíti zŕnje od plevéla ekspr.; pren.
 
Pomen
 
ločiti dobro od slabegaSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeA tudi slavisti, ki so se med slovenski živelj prvič v večjem številu pomešali v romantiki, tako kot drugod po Evropi, so zbrali veliko. Za jasnejši pogled je moralo preteči nekaj časa, da so ločili zrnje od plevela in ugotovili, kaj je res avtentičnega. (Delo, 30. jul. 2003, NB)
Televizija je vsekakor najpomembnejši medij, ki lahko pomembno vpliva na zavest ljudi. S tem seveda ni nič narobe, vendar moramo farmacevti znati ločevati zrnje od plevela in v poplavi najrazličnejših oglasov za zdravila ljudem pravilno svetovati. (Viva, maj 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. ločiti pleva od zrnja.

málo zrnja, pa mnógo sláme je v čém, gl. slama.
Slovar slovenskih frazemov