Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino zŕno
delíti pléve od zŕna, gl. pleva.

kot mákovo zŕno ekspr.; primera, tudi kakor, za
 
Pomen
 
zelo majhen, neznatenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePujsek, ki sta ga zaklala v tretjem tednu, je imel ikre majhne kot makova zerna. (F. Erjavec, Gliste, Več. XI, 1865, 38)
Hsi Men je sprevidel, da se je ujel. In poskušal se je narediti majhnega kakor makovo zrno. Padel je na kolena pred gospo Zlati lotos in pričel moledovati. (Vang Ši Čung-I. Skušek, Lepe gospe z bogatega dvora, 1964, 175)
Eni so kričali nanj, ga suvali, če so ga le dosegli, čeprav se je delal manjšega od makovega zrna. (L. Kovačič, Sporočila v spanju, Resničnost, 1972, 117)
Slovenskega deleža je komaj za makovo zrno – 3,3 %. V letu 1980, v prvih enajstih mesecih izvoz ni majhen. (J. Volfand, Naši obrazi v Afriki, 1982, 12)

kot slépa kúra [zŕno], gl. kura.

ločeváti zŕna od plevéla, gl. ločiti zrno od plevela.

ločíti pléve od zŕna, gl. pleva.

ločíti plevél od zŕna, gl. plevel.

ločíti zŕno od plév star.; pren.
 
Pomen
 
ločiti dobro od slabegaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZreli in kritični smo dovolj, da ločimo zrno od plev, da vemo, čemu bomo zaprli pot na knjižni trg in v knjižnico. (P. Kosem, Naša sodobnost 1953, 285)
A kje vzeti tako natančen separator, da bi točno ločil zrno od plev ter morda še poiskal izredno nadarjene glavice. (K. Ozvald, Zbornik zimske pomoči 1944, 357)
Po Uršinem zaskrbljenem pogledu, po krčevitem nasmehu, ki je skušal prikriti pravo misel, sem vedel, da me je do dobra izprašala in da samo še odbira zrna od plev, pravo resnico od prazne hvale. (I. Zorman, Kdo bo meni prižigal sveče, 1982, 110)
Reveži so tisti, ki ne znajo odbirati zrna od plev in druge poslušajo. (J. Vipotnik, Rodna listina, 1976, 107)
 
Izvor frazema
 
Gl. ločiti pleve od zrnja.

ločíti zŕno od plevéla star.; pren., tudi nikal., nedov. ločevati
 
Pomen
 
ločiti dobro od slabegaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNe loči zrna od plevela. (S. Prek, Ljudska modrost – trden je most, 1974, 136)
Poezija torej še straši po svoji smrti? Ptič Feniks? Ali pa smo šli v vprašanjih življenja in smrti predaleč in pričeli ločevati zrna od plevela s svojo borno pametjo, za kar nas tepe On, ki vse razloči. (Dante Alighieri – A. Capuder, Božanska komedija I, 1972, 13)
To bi se reklo, zanašati se na abstrakten pojem, kateremu naj bi bila podeljena od tajinstvene sile zagonetna oblast, razlikovati zrno od plevela. (L. M. Škerjanc, Sodobnost 1941, 57)
 
Izvor frazema
 
Gl. ločiti pleve od zrnja.

nájti kàj kot slépa kúra [zŕno], gl. kura.
Slovar slovenskih frazemov