Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino žíd
véčni žíd knj.; bibl.
 
Pomen
 
nemiren, iščoč, večno nezadovoljen človekSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDoktor Pipec. Prijel se ga je (tj. drugi pridevek, op. J. K.) zato, ker so njegovi neutrudni sovražniki vselej in povsod vedeli tako zasukniti, da mu je bilo v kratki dobi pobegniti iz vsakega kraja božje zemlje, kjer se je koli pripravljal gnezdo nanašati in s svojim imenom poiskati si veljave. Kar je večni Žid med človeki, to je bil on med doktorji. Bežal je od vasi do vasi, od mesta do mesta, od dežele do dežele. (Fran Levstik, Sveti doktor Bežanec v Tožbanji vasi, NB)
Tako kot doma, ko sem čakal na skrivnost in je nisem dočakal, ker sem prej odšel. Večni Žid, popotnik od ene do druge banke, iskalec številke, ki odpira vrata bančnega avtomata. In z izkušnjo z druge strani zemeljske oble, kjer se je zamenjava številke zgodila pred mojimi očmi v pol minute – toliko da sem odtipkal novo številko, potem so kartico potegnili skozi aparat in je bilo. (Delo, 13. jul. 2002, NB)
Če so za antisemitizem sprva obstajali teološki razlogi, so se jim kmalu pridružili še ekonomski. Shakespearov Shylock je tipična stereotipizirana podoba Žida, ki ni imel kaj prida opraviti z resničnostjo, a je kot lik v evropski zavesti prevladoval nekako do 19. stoletja, ko ga zamenja Ahasver, večni Žid. Ahasver, čevljar, ki ni dovolil Kristusu, da bi se med potjo na Golgoto spočil pred njegovo hišo in mora zdaj za kazen do sodnega dne bloditi po svetu, se je pojavil prav v času, ko so bili sprejeti zakoni, ki so Žide izenačili z drugim prebivalstvom. (Delo, 14. jan. 2003, NB)
Slovar slovenskih frazemov