Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 
Slovensko gradivo
 
po predl. s tož. in mest. lat.‛post, in, per’ (10. stol.), npr. po gobe, po cesti; tudi prvi del sestavljenih glagolov, npr. popráviti in sekundarno pri samostalnikih, pridevnikih in prislovih, npr. pocẹ̑stnica, popravílo, pohlẹ́ven, poprẹ̑j.
 
Razlaga
 
Pojavlja se v vseh slovan. jezikih s približno enakimi pomeni. Pslovan. *po(-) je verjetno nastalo iz ide. *pos ‛k, za’ > ‛pri, po’, kar je znano še v lit. pàs ‛pri, na, k’, nar. gr. pós ‛od, pri, po, proti, zaradi’, z dodatnimi priponami še lat. post ‛po, za’, arm. əst in morda alb. pas ‛po, za’, stind. paścā́ ‛zadaj, kasneje’. Ide. *pos je neka sklonska oblika, verjetno lativ (direktiv) ide. zaimka *ep-, *op-, ki se v drugih oblikah ohranja še v het. appa ‛potem, spet’, gr. épi, stind. ápi(-) ‛pri, na’ (M. S. pri Be III, 64).
 
Povezane iztočnice
 
Glej tudi pa, pá-, pod2, pózen.
Slovenski etimološki slovar³