Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 
Slovensko gradivo
 
si1 člen., ki poudarja zaimenske, prislovne ali medmetne zveze ali sklope (16. stol.), npr. kdor si bodi lat.‛quisquis’, bọ́disi, mȁrsikdọ̄, mȁrsikdȁj.
 
Razlaga
 
Enako je hrv., srb. si, strus. si, nar. slovaš. si. Pslovan. *si je prvotno 2. oseba ed. ide. želelnika iz korena *h1es- ‛biti, obstajati’, ki se je v ide. glasila *h1s-i̯éh1-s, pri čemer se je v pslovan. posplošila šibkostopenjska osnova, regularna npr. v 2. mn. *h1s-ih1-té. Izhodiščni pomen členka je torej *‛bódi’. Pričakovana oblika 2. os. ed. tega želelnika je ohranjena npr. v stind. syā́s, gr. eíēs, stlat. siēs. V klas. lat. sīs se je kakor v pslovan. *si posplošila šibkostopenjska osnova (M. S. pri Be III, 233).
 
Povezane iztočnice
 
Dalje glej sȅm1, pa tudi bọ́disi, kājsi, mȁrsi-.

SNOJ, Marko, Slovenski etimološki slovar³, www.fran.si, dostop 15. 7. 2024.