Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani.
Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics,
ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko
preberete tu.
Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.
Piškotke uporabljamo za:
analitične namene – spremljamo vedenje uporabnikov, zato da lahko izboljšamo delovanje strani.
vaše preference – da si zapomnimo, kako želite, da vam deluje naš portal.
Življenje pleterskih menihov naj bi teklo v tišini, molitvi in samoti po pravilih, kot jih je v 11. stoletju določil ustanovitelj kartuzijanov sv. Bruno.Ker je po obnovi stara cerkev odprta za obiskovalce, velja pleterska kartuzija za eno bolj odprtih in privlačnih za obiskovalce od blizu in daleč.Poleg vina in žganja so zelo znani tudi pleterski siri.
Stalne zvezepleterska hruška žganje s hruško, zraslo v steklenici, ki se prideluje v kartuzijanskem samostanu v Pleterjah, ali ta hruška kot plod►glag. + sam. beseda v tožilnikuV samostanu je moč kupiti znano pletersko hruško, slivovko, sadjevec, brinovec, cviček, pleterski čaj, izdelke iz gline in še marsikaj.Pletersko hruško v steklenico ujamejo, ko je še plodič; ko dozori, jo zalijejo s hruškovim žganjem.Izgovor in oblike
ki je v zvezi s kartuzijanskim samostanom v PleterjahŽivljenje pleterskih menihov naj bi teklo v tišini, molitvi in samoti po pravilih, kot jih je v 11. stoletju določil ustanovitelj kartuzijanov sv. Bruno.
Stalne zvezepleterska hruška žganje s hruško, zraslo v steklenici, ki se prideluje v kartuzijanskem samostanu v Pleterjah, ali ta hruška kot plodV samostanu je moč kupiti znano pletersko hruško, slivovko, sadjevec, brinovec, cviček, pleterski čaj, izdelke iz gline in še marsikaj.Etimologijapo kraju Pleterje
. vino svetlo rdeče barve kiselkastega okusa, z manjšo vsebnostjo alkohola, ki ga iz belih in rdečih sort grozdja po predpisanem tradicionalnem postopku proizvajajo na Dolenjskem
1. mlečni izdelek, ki se dobi s strjevanjem mleka, odstranitvijo sirotke, navadno z zorenjem
eSSKJ: Slovar slovenskega knjižnega jezika 2016–2017, www.fran.si, dostop 10. 5. 2024.