Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani.
Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics,
ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko
preberete tu.
Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.
Piškotke uporabljamo za:
analitične namene – spremljamo vedenje uporabnikov, zato da lahko izboljšamo delovanje strani.
vaše preference – da si zapomnimo, kako želite, da vam deluje naš portal.
Tiskanje
butira
ESSJ ∅
Gradivobutíeraf ‘hruška maslenka’ (cerklj. – Razpet 2006), buˈti:raf ‘sočna pozna hruška rjave barve’ (Kenda-Jež Diss. 2002: 26), toda nad.butìerm ‘vrsta hrušk’ (Špehonja 2012bs.v.pera), butìerm, plbutìeri ‘vrsta okroglih in temnih hrušk’ (Rigoni, Salvino 1999s.v.pera).Rekonstrukcija in primerjalno gradivoIsln.*buˈti:rm ‘hruška maslenka’ (zahodno); verjetno pod vplivom generične oznake hrȗška ‘pirum’ feminizirano v *buˈti:ra.it. trž. (pero) butiro ‘maslena hruška = maslenka’ (Doria 1987) z adjektiviziranim substbutirro ‘maslo’, srlat.butirum ‘smetana’, lat.būtȳrum ‘maslo’ ⇦gr.βού-τῡρονn ‘kravji sir’ (Battisti, Alessio 1950–1957: 614).Etimološka razlagaHruške z mehkim in sladkim mesom so s temeljnim sémom ‘maslo’ motivirane tudi v it.pera burrona ‘hruška maslenka’ k burro ‘maslo’ (Battisti, Alessio 1950–1957: 640), frc.beurré ‘hruška maslenka’ k beurre ‘maslo’, n.Butterbirne ‘maslenka’ k Butter ‘maslo’. Sln.sinmaslẹ̄nka ‘hruška z mehkim in sladkim mesom’ (SSKJ), maslenka ‘Butterbirn’ (Cigale 1860) ←*maslena hruška je bil poslovenjen iz sln.pȗtrnicaf ‘maslenka’ (Pleteršnik), puternica (Cigale 1860s.v.Butterbirn), 3 plemena žlahtnih puternic (Kmetijske in rokodelske novice IV, 1846, 202, vir: IMP) ‘3 vrste žlahtnih maslenk’, črnovr.pȗtrḁncḁ ‘vrsta hrušk’ (Tominec 1964), kalka po n.Butterbirne: sln.púterm, g-tra ‘maslo’ →*putr-na hruška→putrn-ica.
[Metka Furlan]
FURLAN, Metka, NESSJ: Novi etimološki slovar slovenskega jezika 2017, www.fran.si, dostop 2. 5. 2024.