Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Imena pokrajin, otokov

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 18 iztočnic. Gre za imena, ki so se v slovar uvrstila zaradi povezav z drugimi entitetami (Švabsko – Švab nadomestno ime za Nemca), ne pa zaradi samostojnega problemskega sklopa. Nekatere iztočnice so izbrane zaradi primerjav: Slovenec (koroški Slovenec) – Beneški Slovenec in utemeljitve podstave z veliko pisanih imen.

Geslovnik bo dopolnjen pri redigiranju pokrajin in otokov kot samostojnih, od državnih tvorb neodvisnih entitet, npr. z otoki Jadranskega morja, otočji vseh celin in pokrajinami, ki jih v slovenščini podomačujemo, npr. Wienerwald – Dunajski gozd.

Novosti:

Nova v slovarju glede na SP 2001 so nekatera imena otokov, ki so bila do zdaj navedena le v imenih držav (Antigva in Barbuda: Antigva, Barbuda; Trinidad in Tobago: Trinidad, Tobago). V ePravopis smo jih uvrstili, ker se v rabi pojavljajo tudi posamezne oblike. Tako besedotvorno gnezdo pri teh redakcijah prinaša pomemben podatek o tvorbi prebivalskega imena za oba spola, svojilnega pridevnika in pridevnika na -ski (Antigva: Antigovec, Antigovka, Antigovčev, Antigovkin, antigovski).

Kot druga zemljepisna imena imajo tudi imena pokrajin in otokov v geslu pojasnjeno predložno rabo, ki je lahko za uporabnika težavna, in sicer v mestniku (Kje?), rodilniku (Od kod?) in tožilniku (Kam?). Pri vsakem imenu je naveden ustrezen predlog (v/na, iz/z/s) s pravilnimi sklonskimi oblikami (na Antigvi, z Antigve, na Antigvo).

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje naglašenih sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer omogoča statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 63.

Sklic na predlog pravopisnih pravil:

Pravopisna pravila: poglavje »Velika in mala začetnica« (https://www.fran.si/pravopis8/Poglavje/3/velika_in_mala_zacetnica)

Zadnja sprememba:

Fran 7.0, 4. novembra 2020.

Nabor slovarskih iztočnic:

Beneška Slovenija
Bosna
Dalmacija
Dežela
Dravska banovina
Dunajski gozd
Frigija
Hercegovina
Kranjska
Laško
Spodnja Panonija
Svobodno tržaško ozemlje
Švabsko
Antigva
Barbuda
Nova Gvineja
Tobago
Trinidad