Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Leksikalizirane krajšave

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 10 leksikaliziranih krajšav, torej črkovano branih krajšav, ki postopno prehajajo med občna poimenovanja in jih sklanjamo kot navadne samostalnike (dede dedeja, esemes esemesa). V sklopu so 4 leksikalizirane okrajšave (dede, deoo, espe, vede) in 6 leksikaliziranih kratic (beemve, dedeve, devede, esdees, esemes, teve).

Novosti:

Vse iztočnične oblike so v različnih skladenjskih položajih prikazane v ponazarjalnem gradivu, v oblikoslovnem gnezdu pa so tudi onaglašene.

Pri branju sledimo načinu, ki ga je Pravopisna komisija pri SAZU in ZRC SAZU predlagala za kratice: prednostno naglašujemo vsak zlog, neprednostno pa le zadnjega.

Sklic na SP 2001:

slovar

Sklic na predlog pravopisnih pravil:

Pravopisna pravila: poglavje »Krajšave«

(https://www.fran.si/pravopis8/Poglavje/2/krajsave)

Zadnja sprememba:

Fran 7.0, 4. novembra 2020.

Nabor slovarskih iztočnic:

beemve
dede
dedeve
deoo
devede
esdees
esemes
espe
teve (m)
teve (ž)
vede