Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Merske enote

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 53 samostalnikov, ki so bodisi enakozvočni z lastnimi imeni (newton, Celzij), obravnavanimi v drugih problemskih sklopih ePravopisa (Newton), bodisi podomačene različice teh enot (njuton).

Novosti:

Vse iztočnične oblike so v različnih skladenjskih položajih prikazane v ponazarjalnem gradivu, v oblikoslovnem gnezdu pa so tudi onaglašene.

Čeprav SP 2001 uporabnika dosledno usmerja k podomačenemu zapisu, je pregled rabe pri nekaterih merskih enotah pokazal na razmeroma pogosto zastopanost mednarodnih oz. nepodomačenih zapisov (ohm, newton, mach) predvsem v strokovnih oz. znanstvenih besedilih, na kar je v slovarju tudi opozorjeno s pojasnilom: »v strokovnih besedilih največkrat nepodomačeno«. Obe obliki – podomačena in mednarodna – sta predstavljeni v istem slovarskem sestavku, njuno normativno vrednost nakazujemo z dvojničnima oznakama »in« oz. »tudi«.

Sklic na SP 2001:

slovar

Sklic na predlog pravopisnih pravil:

Pravopisna pravila: poglavje »Prevzete besede in besedne zveze« (https://www.fran.si/pravopis8/Poglavje/4/prevzete_besede_in_besedne_zveze)

Zadnja sprememba:

Fran 7.0, 4. novembra 2020.

Nabor slovarskih iztočnic:

amper
angstrem – ångström
bar
becquerel – bekerel
bel
bofor
celzij
Celzij 
coulomb – kulon
curie – kiri
decibel
fahrenheit
Fahrenheit
farad
gauss – gaus
grad
gray
henry – henri
hertz – herc
joule – džul
kalorija
kandela – candela
karat
katal
kelvin
kilogram
kilohertz – kiloherc
kilovolt
kvadraten
liter
luks
lumen
mach – mah
maligan
maxwell
meter
mikron
miliamper
milibar
mol
newton – njuten
njuton
ohm – om
pascal – paskal
radian
siemens – simens
sievert – sivert
tesla
tona
vat – watt
vatsekunda
volt
voltamper
weber – veber