Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Pravopisne zanimivosti

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 27 slovarskih sestavkov, ki izhajajo iz težav, ki smo jih zaznali v Jezikovni svetovalnici Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Gre za raznovrstne slovarske obravnave, pri katerih se osredinjamo na tista vprašanja, ki pri obravnavi drugih problemskih sklopov verjetno ne bodo v ospredju, npr. imena sodobnih virusov in bolezni (ebola, marburg, zika), spremembe v kodifikaciji glede pravopisno-slovničnih vprašanj, npr. zapis (prekaren, pletna, ekofeminizem, evroarktični, čutnodomišljijski), odločitev o rabi začetnice (smrkec, jedi), sprememba slovničnih kategorij (starš – starši; karitas m, ž; vodja m, ž), sklanjanje (kvevri, Hofer), podomačitev (Camino – kamino).

Novosti:

Leksika, obdelana v tem problemskem sklopu, je bodisi nova bodisi – še pogosteje – odstopa od rešitev v predhodnih kodifikacijah, zato je tudi predstavljena v ePravopisu.

Sklic na SP 2001:

slovar

Zadnja sprememba:

Fran 6.0, 26. septembra 2018.

Nabor slovarskih iztočnic:

alumen
Camino
čikungunja
čutnodomišljijski
denga
Dominique
(m)
Dominique (ž)
ebola
ekofeminizem
evroarktični
Hofer
jedi
jedijev
kamino in camino
karitas
(m)
karitas (ž)
kvevri
marburg
mumin
pletna
prekaren
smrkec
starš
telebajsek
vinksica
vodja
(m)
vodja (ž)
vodjev
vodjin
zika