Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Pridevniki (povezani s pripadniki in pripadnicami umetnostnih, kulturnih, subkulturnih in športnih skupin)

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 34 slovarskih iztočnic ter zajema pridevnike, ki so v besednih družinah ob pripadnikih in pripadnicah različnih umetnostnih skupin, subkultur in življenjskih slogov.

Razdelili smo jih v naslednje skupine:

(1) pridevniki, ki se nanašajo na pripadnike in pripadnice umetnostnih smeri: impresionističen, nadrealističen.

(2) pridevniki, ki se nanašajo na pripadnike in pripadnice subkultur: čapski, darkerski;

(3) različne druge skupine: prostozidarski, rotarijski.

Pri pridevnikih iz subkultur upoštevamo različne podskupine: subkulture, povezane z glasbenimi žanri (hiphoperski), družbena gibanja (ekologističen) in nazore oziroma življenjske sloge (veganski).

Novosti:

Novost so pridevniki, ki prej niso bili vključeni v jezikovne priročnike (igričarski, raperski, emovski). Besedotvorne dvojnice so prikazane v istem slovarskem sestavku, npr. japijski in japijevski, enako velja za pisne dvojnice tipa pankerski in punkerski. Če je dvojnica enakovredna, se pojavlja kot enakovredna izbira tudi v zgledih in ponazoritvah, če dvojnica ni enakovredna, jo povezujemo z oznako tudi le v zaglavju in oblikoslovnih paradigmah.

Pridevniki, ki se v besedilih pojavljajo večinoma kot vrstni (tj. z obrazilom -ni), so uvedeni s pojasnilom »v stalni besedni zvezi kot vrstni pridevnik«, npr. impresionističen […] Ton njegovega pisanja je hkrati umirjen in intenziven, impresionističen in nadzorovan; v stalni besedni zvezi kot vrstni pridevnik slika francoskega impresionističnega slikarja Clauda Moneta.

Vse iztočnice so opremljene z onaglašenimi pregibnimi vzorci v vseh spolih in številih. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer omogoča statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik.

Sklic na SP 2001:

slovar

Sklic na predlog pravopisnih pravil:

Pravopisna pravila: poglavje »Prevzete besede in besedne zveze« (https://www.fran.si/pravopis8/Poglavje/4/prevzete_besede_in_besedne_zveze)

Zadnja sprememba:

Fran 7.0, 4. novembra 2020.

Nabor slovarskih iztočnic:

aleksandrijski
byronovski
čapski
čefurski
darkerski
ekologističen
ekspresionističen
emovski
gamerski
geekovski
hiphoperski
hipijevski
hipsterski
igričarski
impresionističen
japijevski
lionističen
metalski
metelkovski
milenijski
modernističen
nadrealističen
obritoglavski
pankovski
postmodernističen
prostozidarski
raperski
rejverski
rolkarski
rotarijski
skejterski
skinheadovski
skinovski
veganski