Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Pridevniki (iz imen vladarskih in plemiških rodbin)

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 32 slovarskih iztočnic ter zajema pridevnike, ki so v besednih družinah ob pripadnikih in pripadnicah vladarskih in plemiških rodbin, npr. Auerspergi, Frankopani, Windsorji

Pri pridevnikih upoštevamo tudi potencialno pomensko razširitev, npr. na obdobja in sloge (tudorski – tudorski slog; windsorski – windsorski stol, windsorski vozel), ter na prekrivnost z nekaterimi zemljepisnimi imeni (npr. BurbonBurbonsko otočjeburbonska vanilja/vanilija).

Novosti:

Novost so pridevniki, ki prej niso bili vključeni v jezikovne priročnike (khislski, oldenburški). Pisne dvojnice so prikazane v istem slovarskem sestavku, npr. hanovrski in hannovrski. Če je dvojnica enakovredna, se pojavlja kot enakovredna izbira tudi v zgledih in ponazoritvah, če dvojnica ni enakovredna, jo povezujemo z oznako tudi le v zaglavju in oblikoslovnih paradigmah.

Vse iztočnice so opremljene z onaglašenimi pregibnimi vzorci v vseh spolih in številih. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer omogoča statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik.

Sklic na SP 2001:

slovar

Sklic na predlog pravopisnih pravil:

Pravopisna pravila: poglavje »Prevzete besede in besedne zveze« (https://www.fran.si/pravopis8/Poglavje/4/prevzete_besede_in_besedne_zveze)

Zadnja sprememba:

Fran 7.0, 4. novembra 2020.

Nabor slovarskih iztočnic:

andeški
anžujski
anžuvinski
attemški
auersperški
babenberški
babenberžanski
barbo-waxensteinski
borgijski
burbonski
frankopanski
habsburški
hanovrski
herbersteinski
jagelonski
kapetinški
karolinški
khislski
makabejski
medičejski
merovinški
oldenburški
ptolemajski
seldžuški
stewartski
stuartski
švabski
tudorski
turjaški
windsorski
yorški
žovneški