Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Pripadniki in pripadnice redov

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 26 enobesednih iztočnic. Nastal je ob pravopisnem poglavju o rabi male in velike začetnice, izhodišče za izbiro iztočnic so bili v rabi izkazani zgledi, pri čemer je bil glavni vir besedilna zbirka Gigafida 2.0, in seznami redov, dostopni na spletu.

Novosti:

Glede na SP 2001 je prenovljen nabor iztočnic. Kot samostojne iztočnice se pojavljajo tako poimenovanja za pripadnike (avguštinec, derviš, jezuit) in pripadnice redov (klarisa, magdalenka, uršulinka). Pri nekaterih redovih obstajajo tako moške kot ženske redovne skupnosti, zato so pri teh navedeni besedotvorni pari za žensko in moško obliko poimenovanja (frančiškan in frančiškanka, karmeličan in karmeličanka).

Pri redigiranju nismo spreminjali ustaljene prakse in kodificirane norme SP 2001.

Pri nekaterih iztočnicah je dodana vodilka primerjaj (= prim.), ki uporabnika usmerja k povezani iztočnici z enakozvočni lastnim imenom (dominikanec prim. Dominikanec, dominikanka prim. Dominikanka) ali pa k iztočnici, ki razširja obvestilnost iztočnice (hospitalec prim. ivanovec). Nekatere iztočnice so opremljene s podatkom o izhodiščni besedi, tj. z iztočnico, ki prinaša informacijo o izhodišču za poimenovanja pripadnika oz. pripadnice reda (uršulinka < Uršula). Vse iztočnice so opremljene z onaglašenimi pregibnimi vzorci v vseh številih.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 136.

Sklic na predlog pravopisnih pravil:

Pravopisna pravila: poglavje »Raba velike in male začetnice«.

https://www.fran.si/pravopis8/Poglavje/3/zacetnica

Zadnja sprememba:

Fran 8.0, 5. novembra 2020.

Nabor slovarskih iztočnic:

avguštinec
benediktinec
bernardinec
celestinka
cistercijan
cistercijanka
derviš
diskalceat
dominikanec
dominikanka
frančiškan
frančiškanka
hospitalec
ivanovec
jezuit
kapucin
karmeličan
karmeličanka
kartuzijan
klarisa
magdalenka
minorit
salezijanec
salezijanka
uršulinka
usmiljenka