Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Svojilni pridevniki (iz osebnih ženskih imen)

Geslovnik:

Geslovnik obsega 52 svojilnih pridevnikov in je bil narejen na podlagi nabora osebnih ženskih imen, vključenih v problemski sklop »Lastna imena (osebna, ženska)«.

V slovar so vključeni pridevniki, katerih tvorba se ob pregledu rabe v besedilnih korpusih, Jezikovni svetovalnici Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša in drugih virih izkazuje kot problematična, saj ob pretvorbi imena v svojilni pridevnik pride do preglasa (Aničin). Vključena so tudi imena, pri katerih je zaradi ženskega in moškega enakopisnega imena mogoč nesporazum (Saša: Sašev in Sašin) ali obstaja enakozvočnost z občnoimenskim poimenovanjem (Vesna : vesna |nagrada|).

Novosti:

Pri redigiranju nismo spreminjali ustaljene prakse in norme SP 2001, razen izjemoma, ko smo uvedli svojilne pridevnike iz imen z enozložno podstavo brez podaljšave (Pia: Piin in Pijin; Lea: Lein in Lejin).

V letu 2019 je bila sprejeta odločitev, da pri psevdonimih ne bodo uslovarjene dvobesedne, temveč enobesedne iztočnice (izjema so nekatera umetniška imena). V geslovnik ženskih imen so bila tako sprejeta zlasti imena neslovenskega izvora in iz njih izpeljani svojilni pridevniki (Audreyjin, Billiejin, Cocojin, Edithin, Jeanin, Marilynin, Nataliejin, Whoopijin itd.).

Slovarski sestavek sklene podatek o izhodiščni (netvorjeni) besedi, iz katere je izpeljan svojilni pridevnik (Aničin < Anica).

Vse iztočnice so opremljene z onaglašenimi pregibnimi vzorci v vseh spolih in številih. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer omogoča statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 962, 963.

Sklic na predlog pravopisnih pravil:

Pravopisna pravila: poglavje »Velika in mala začetnica« (https://www.fran.si/pravopis8/Poglavje/3/velika_in_mala_zacetnica)

Zadnja sprememba:

Fran 7.0, 4. novembra 2020.

Nabor slovarskih iztočnic:

Aljošin
Anamarijin
Aničin
Audreyjin
Billiejin
Cocojin
Dafnin
Danajin
Daničin
Dikin
Dorisin
Dragičin
Edithin
Emmyjin
Inesin
Irisin
Janin
Jeanin
Jožičin
Judyjin
Karinin
Karmenin
Leejin
Lein
Lejin
Ljubičin
Lucijin
Mančin
Maričin
Mariin
Marilynin
Matejin
Mičikin
Miličin
Mojčin
Nataliejin
Nefretetin
Nikin
Nivesin
Piin
Pijin
Sašin
Slavičin
Tein
Tejin
Tiin
Tijin
Verin
Veronikin
Viktorijin
Whoopijin