Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino pílula
grênka pílula ekspr.; pren.
 
Pomen
 
neizogibna neprijetna stvar, neizogibno neprijetno dejstvoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNihče, niti vlada, tudi ne zanika dejstva, da so visoke cene goriva grenka pilula za kmete in avtoprevoznike, ki bencin in dizel potrebujejo za opravljanje svojega dela, zaradi dviganja cen pa postajajo nekonkurenčni v primerjavi s svojimi evropskimi tekmeci. (Delo, 13. sep. 2000, NB)
Slovenska nacionalna stranka ni podpisala sporazuma parlamentarnih strank, kjer so se parlamentarne stranke obvezale, da bodo sprejele spremembo 68. člena ustave. Mislim da, kakor je bil tisti sporazum prikazan kot velik uspeh, je pravzaprav ena grenka pilula in en grenak trenutek v slovenski zgodovini. (Državni zbor RS: 10. izredna seja 14. 07. 1997, NB)
No, in dovolite še eno misel iz tega dnevnika, ki sem ga že omenila: ‘Res je, v naše šole se plazi tiha pošast, ki se ji reče nezanimanje, naveličanost in vseenost. Kot da bi te otroke že vnaprej obsodil, da nimajo prihodnosti. Kot da je šola grenka pilula, ki jo je treba čim prej in s čim manj truda pogoltniti. (Državni zbor RS: 6. redna seja 17. 05. 2005, NB)
Takrat bo moral vladati. Ne več tarnati, kako težko je breme preteklih petih let, ampak obvladovati žrebce iz svojih hlevov, ki bi vsi radi vladali. Morda pa mu bo le kaj pomagala izkušnja, grenka pilula, ki jo je moral zaužiti pred desetletjem. (Delo, 15. apr. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. požreti grenko pilulo. Poimenovanje pilula omenja v svojem nemško-slovenskem slovarju Cigale (II, 1171), ki nem. Pille razlaga kot zdravilo v obliki kroglice in navaja slovenske ustreznice svalek, osvalek, pilula*, kuglica*, po Gutsm. bobika. Množinsko nem. bittere Pillen (dobesedno: grenke pilule) pa že pojasnjuje v prenesenem pomenu: gorjupe besede, očitanje. Dalje nem. Einem eine Pille zu verschlucken geben pojasnjuje s sln. ozmerjati, ošteti koga, nem. Einem die Pillen vergolden pa s sln. na laganem komu kaj očitati, z rahlo besedo.

pogóltniti grênko pílulo, gl. požreti grenko pilulo.

požréti grênko pílulo ekspr.; pren.
 
Pomen
 
sprijazniti se z neprijetno stvarjo, z neprijetnim dejstvomSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVčerajšnje slovo svetovnih prvakov Francozov pa v 72 letih SP vendarle nima primere. Obupani rojaki, večina je v času tekme zapustila šole in službe, bodo stežka požrli grenko pilulo in neslaven rekord, s katerim se bodo njihovi ljubljenci za vselej zapisali v nogometne knjige. Nogometni vladarji zadnjih štirih let, leta 2000 so osvojili tudi prvenstvo stare celine, se bodo danes v domovino vrnili brez enega samega doseženega gola in s točko iz remija s Paragvajem. (Delo, 12. jun. 2002, NB)
»To nam bo dodalo veter v jadra,« pritrjuje Phoenixov trener Mike d’Antoni, ki je moral požreti grenko pilulo ob porazu z Memphisom. Največ točk so namreč njegovim izbrancem natresli kar trije igralci s klopi, kar vsekakor ni lepa popotnica pred derbijem s San Antoniom. (Delo, 21. jan. 2005, NB)
Ambiciozna in oblastiželjna Merklova je pred tremi leti z veliko bolečino sprejela odločitev vplivnih deželnih veljakov, da za kanclerskega kandidata na volitvah postavijo bavarskega konservativca Edmunda Stoiberja. Za nemško politično prizorišče nenavadna osebnost, ki je bila rojena v Hamburgu, odraščala pa v mestecu Templin v Nemški demokratični republiki, je morala požreti grenko pilulo. (Delo, 24. sep. 2005, NB)
Milan Janša in Jani Klemenčič sta izvrstno formo dokazala že prvi tekmovalni dan, ko sta v dvojcu brez krmarja ugnala Italijana Penno in Carboncinija ter Sračnjeka in Piriha. Omenjena Italijana sta morala pogoltniti zelo grenko pilulo tudi v nedeljo, ko sta ju povsem nepričakovano ugnala tudi mlada Koprčana Matija Pavšič in Andrej Hrabar, četrta pa sta bila v tej tekmi Tomaž Pirih in Anže Poljanec. (Delo, 7. maja 2001, NB)
In tako je največja trgovska veriga ostala v domačih rokah, medtem ko je na trg vstopilo nekaj tujih trgovcev, ki največjemu uspešno konkurirajo. Pogoltnili smo grenko pilulo; kljub velikim skušnjavam, da bi se zaščitili pred tujci, in občasnim navalom obolevanja za »nacionalnimi interesi« smo sprejeli govorico kapitala, konkurence in odprtega trga. (Delo, 9. okt. 2004, NB)
Sindikalni analitiki poročajo, da je ameriško organizirano delo vsekakor sredi resne preobrazbe, da so dokončno ugotovili, da morajo v dobro zaposlenih skorajda pomagati pri vodenju podjetja, in zato svoje vrste polnijo z magistri ekonomskih znanosti in raziskovalci trgov. Če je to res, bo morda laže pogoltnilo grenko pilulo reorganizacije zdravstvenega zavarovanja, ki najbolj obremenjuje ameriško avtomobilsko industrijo. (Delo, 20. jun. 2007, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem požreti grenko pilulo z različico pogoltniti grenko pilulo je nastal na osnovi dejstva, da so mnoga zdravila v obliki tablet ali pilul grenka. Zato je v navodilih pogosto zapisano, da jih ne smemo gristi, ampak jih moramo pogoltniti. Vednost o požiranju, goltanju grenkih pilul je – preneseno na druga področja življenja – ustvarilo pomen o neobhodni sprijaznjenosti z neprijetnimi stvarmi ali dejstvi, ki človeka doletijo v življenju, grenka pilula pa kot neizogibna neprijetna stvar, neizogibno neprijetno dejstvo. Gl. tudi grenka pilula.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to swallow a bitter pill
češ.spolknout hořkou pilulku
fr.avaler la pilule
hr., srb.progutati [gorku] pilulu
nem.eine bittere Pille schlucken [müssen]
pol.przełknąć gorzką pigułkę
rus.proglotit‘ gorkuju piljulju
Slovar slovenskih frazemov