Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino trenútek
do zádnjega trenútka ekspr.; pren., prisl. zv.
 
Pomen
 
do izteka roka; do konca; do smrtiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePassepartout je umiral od želje, da bi povprašal tega moža, če je ladja za Yokohamo že odplula iz Hong Konga. Toda ni si upal, ker je raje ohranil nekaj upanja do zadnjega trenutka. (Jules Verne, V osemdesetih dneh okoli sveta, NB)
Zdaj, ko je najhujše že vedela, četudi tega zaradi lege ozemlja do zadnjega trenutka ni videla, se je vzpela čez majhen greben tik pred padajočim pobočjem in zagledala je tisto, česar se je bala … (Margaret Drabble, Zlati svetovi, NB)
Njegov svet tukaj ni šel, če parafraziram Eliota, k vragu s treskom, ampak je šel s cviljenjem, med škripanjem. Ob spremembah, ki so prišle, se zato vprašanje o kulturi in svobodi zastavlja povsem drugače, kot tam, kjer je cenzura delala tako rekoč do zadnjega trenutka. (D. Jančar, Podaljšana preteklost, NB)
Predvolilna tekma še zdaleč ni odločena in letos bo verjetno izenačena vse do zadnjega trenutka. Ne gre le za to, da je ameriško volilno telo razdeljeno skorajda natančno na konservativno in liberalno polovico … (Delo, 5. avg. 2004, NB)
Njega vsa ta hvala ni nič izpridila. Ostal je pohleven in ponižen pred Bogom in pred ljudmi do zadnjega trenutka svojega življenja. Marička je imela pri njem nebesa že na zemlji. (J. Trdina, Dve ljubici, NB)
To delo skriva v sebi neverjetno moč, s katero sta oboleli in njegova družina premagovala to neozdravljivo bolezen do zadnjega trenutka, in z zapisi o spopadanju z njenimi različnimi fazami, ko so se zdravstvene tegobe vse bolj stopnjevale, prinaša tako slovenski medicinski stroki kot bolnikom, ki bodo stopali po tej žal že ničkolikokrat prehojeni poti, močno oporo. (Delo, 11. dec. 2006, NB)
Dokler človek živi, naj živi čim bolj kakovostno, poudarek je na življenju. Treba je narediti vse, da bo človek do zadnjega trenutka čim bolje živel. (Delo, 14. mar. 1998, NB)
Res je (tj. Pauling, izumitelj vitamina C, op. J. K.) za rakom na prostati umrl šele pri 93 letih in bil čil do zadnjega trenutka, vendar pa doslej znanosti še ni uspelo dokazati, da tovrstne količne askorbinske kisline res ugodno delujejo na organizem. (Delo, 18. avg. 1999, NB)

[edíni] svêtli trenútek ekspr.; pren.
 
Pomen
 
posebno ugoden, najlepši trenutek koga, česa v sicer neugodnem položajuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKot so sporočili iz podjetja, so se poslovni rezultati poslabšali predvsem zaradi težavnih gospodarskih in geopolitičnih okoliščin. Edini svetli trenutek v lanskem poslovanju koncerna je bilo zadnje četrtletje, v katerem je podjetje ustvarilo največji četrtletni dobiček v minulih dveh letih in tretji najboljši četrtletni dobiček v zgodovini podjetja. (Delo, 12. mar. 2003, NB)
Na drugi tekmi na Polzeli bo prav gotovo drugače. Edini svetli trenutek je bila pravzaprav vrnitev Klemna Zaletela, ki je po daljšem zdravljenju vendarle spet lahko stopil na parket. (Delo, 28. apr. 1998, NB)
Stalin je v Rusiji vse bolj priljubljen tudi zaradi svoje vloge vrhovnega poveljnika v zmagi proti Nemcem, edinega svetlega trenutka v sodobni ruski zgodovini, na katerega so ponosni tako država kot državljani. Toda prav veliki vožd je bil kriv, da je Sovjetska zveza tako drago plačala zmago nad fašizmom … (Delo, 7. maja 2005, NB)
Mati je žalostna: »Niti enega svetlega trenutka,« si pravi in maje z glavo. Toda Linika ne ve prav nič o svetlih trenutkih. (C. Kosmač, Hiša št. 14, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem [edini] svetli trenutek pomensko temelji na pomenih sestavine svetel: ekspr. ‘za človeka zelo prijeten’; ‘ki vsebuje kaj lepega, dobrega, ugodnega’. Fakultativna sestavina edini te pomene omejuje na enkratnost in jih tako še poudarja.

iméti svêtle trenútke ekspr.; pren., mn.
 
Pomen
 
biti občasno zelo uspešen, srečenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePo vodstvu Slovenije z 20 : 17 pa so Portugalci z učinkovitimi akcijami izenačili na 23 : 23. Ubirajara je imel svoje svetle trenutke. Svoji ekipi je zagotovil dve zaključni žogi (pri 24 : 23 in 25 : 24). (Delo, 12. jan. 2000, NB)
Ko je šlo za mehčanje blokovskih meja in ideoloških okovov, je organizacija doživljala zlata leta. Pozneje je imela svetle trenutke v reševanju balkanske krize. (Delo, 15. jan. 2005, NB)
Svetli trenutki in temnejše plati. Predsednik Drnovšek je v svojem mandatu vsekakor imel zelo svetle trenutke, na kar ne bi smeli pozabiti. (Delo, 18. avg. 2006, NB)
Kako bi ocenili minulo sezono Imosa Ježice? »Imele smo zelo svetle trenutke, pa tudi nekaj spodrsljajev.« (Delo, 14. apr. 1998, NB)
Demokracija zahodnega tipa se razvija že dolgo časa, ima svoje padce in svoje svetle trenutke. Razvijala so se civilna gibanja, ki v bistvu izražajo pravi »glas ljudstva« in so zato precej pomembna. (Delo, 17. jul. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. svetli trenutki.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to have one’s bright moments
češ.mít světlé okamžiky
mít světlé chvíle
fr.avoir de bons moments
nem.lichte Augenblicke haben
rus.u kogo byvajut minuty projasnenija
(u kogo byvajut) svetlye minuty

ne iméti mírnega trenútka ekspr.; pren., nikal.
 
Pomen
 
nikoli ne imeti miruSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTi, sin umorjenega, si našel tisti nesrečni nož in z istim nožem se je zabodlo moje edino dete. Oh, koliko je trpela moja duša, nisem ga imel mirnega trenutka! (F. Erjavec, Hudo brezno ali Gozdarjev rejenec, NB)
In poslušati me morate! Od takrat, ko sem vas prvič videl, od tedaj ga ni imela mirnega trenutka moja duša! V vaše lase se je ujelo nemirno moje srce, kakor se ujame riba v mrežo. (I. Tavčar, Izza kongresa, NB)
Oba so odpeljali na PP Šiška, ju pridržali, naslednji dan pa napotili k sodniku za prekrške. Ko sta tam ostala sama, naj bi ji Marko zagrozil: »Če hočeš vojno, jo boš dobila, v življenju pa ne boš imela več mirnega trenutka.« (Delo, 9. okt. 2001, NB)
Krajani nimajo več mirnega trenutka, nehali so jesti, spati, delati, nekaj jih je celo umrlo, njihovi otroci se ne morejo učiti in so zato moteni v duševnem razvoju. (Delo, 18. sep. 2004, NB)

svêtli trenútki ekspr.; pren.
 
Pomen
 
posebno ugodni, najlepši trenutki koga, česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTako kot svetli trenutki prebujenosti, ponoči enako kot podnevi, takrat na Krasu, tako mračne tudi sanje. Pregnale so me iz domnevnega raja in me vrgle v pekel, kjer sem bil, brez siceršnje družbe, prekleti in zli obenem. (Peter Handke, Ponovitev, NB)
Pisateljsko srečanje ne da nobenih rezultatov. Zelo redkokdaj se je mogoče zmeniti za kaj, ob čemer so vsi enotni, to so redki in svetli trenutki, ki jih običajno omogoči kak neokreten politik s prepovedjo revije ali razpustitvijo uredništva. (D. Jančar, Sproti – eseji in članki, NB)
Zadnji svetli trenutki v karieri Rivalda so se zgodili na SP na Japonskem in v Koreji. Zadel je na prvih petih tekmah in bil eden najbolj zaslužnih za »penta«. (Delo, 8. mar. 2004, NB)
Nista ga izpodrinila ne Rim in ne Dunaj, a tudi ameriška velemesta ne, čeprav so me številna naravnost začarala. Vsi svetli trenutki mojega otroštva so povezani s Trstom. Tam je od mladih nog živela moja stara teta, kuharica pri bogati grški družini … (Delo, 9. dec. 2006, NB)
»Zaradi napetosti in pomembnosti tekme niste videli najboljše predstave. Toda takšnega polfinala bržčas ne bo nikoli več, zato sem presrečen, da gremo v Manchester,« je naposled dočakal svetle trenutke Carlo Ancelotti, veliki zmagovalec trenerskega spopada s Hectorjem Cuperjem … (Delo, 15. maja 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem svetli trenutki pomensko temelji na pomenih sestavine svetel: ekspr. ‘za človeka zelo prijeten’; ‘ki vsebuje kaj lepega, dobrega, ugodnega’. Enako velja tudi za frazem imeti svetle trenutke.

véliki trenútek ekspr.; pren.
 
Pomen
 
(priložnost za) velik uspeh koga, česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDoroteja je rada govorila. To je bil njen veliki trenutek, zgodba za vse življenje. Takšne skrivnosti ni mogla zadržati zase, pa čeprav ji je bilo neštetokrat naročeno in zagroženo, naj molči, sicer … (D. Jančar, Galjot, NB)
Mrak, veliki vodja, ki je bil nekoč samo Mrak, če ne samo Virman, se bo pogajal z ministrom. Mali knjigovodja, Virman, je doživel še svoj zadnji veliki trenutek. V imenu nekaj sto ljudi, ki ga ubogajo na migljaj, absolutno ubogajo, se bo pogajal z ministrom. (D. Jančar, Zvenenje v glavi, NB)
Slovenski šport je v soboto zvečer v Zagrebu na 4. EP v rokometu dočakal še en veliki trenutek: slovenski rokometaši bodo po senzacionalni zmagi nad Hrvati, olimpijskimi zmagovalci iz Atlante ʼ96, prva slovenska ekipa v kolektivnih igrah, ki bo igrala na OI v Sydneyju. (Delo, 31. jan. 2000, NB)
A to se je zgodilo prej, kot so mnogi pričakovali. Že v Salt Lake Cityju je namreč napočil veliki trenutek Simona Ammanna, ki si je senzacionalno, a povsem zasluženo priskakal dve zlati olimpijski kolajni. (Delo, 25. mar. 2002, NB)

zvézdni trenútek ekspr.; pren., tudi mn.
 
Pomen
 
posebno ugoden, najlepši trenutek koga, česa; pomemben uspehSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNa mejnem prehodu pa so nam že zjutraj potrdili, da so se včeraj in danes tam čez vile res velike kolone avtomobilov in avtobusov s potniki s črnimi peresi, kar kaže, da je tudi Postojnska jama verjetno res znova doživela svoj zvezdni trenutek. (Delo, 17. maja 2004, NB)
Na ta podvig je Francoz čakal, odkar je leta 1989 v Parizu nastopil na prvem velikem turnirju. Zvezdni trenutek je tako dočakal šele pri 33 letih, na svojem 14. OZ opnu, na katerem ga v naslednji partiji čaka David Nalbandian. (Delo, 23. jan. 2006, NB)
Zvezdni trenutek slovenske diplomacije? Stanje, ko namesto običajnega mrtvila in kroničnega primanjkljaja velikih dogodkov ta država doživlja vrhunske obiske, zanimanje za njena stališča, vpraševanja po svojem mnenju, je pet minut, ki pridejo morda enkrat v desetletju. (Delo, 21. mar. 1998, NB)
Toda Louise Arbour se ni pustila zmesti … Hkrati je javno podvomila o smiselnosti podpisovanja kakršnih koli sporazumov z beograjskimi oblastmi. To je bil njen zvezdni trenutek na mednarodni pravni sceni, a kot se je izkazalo, tudi labodji spev. (Delo, 12. jun. 1999, NB)
Ust-Kamenogorsk ob reki Irtiš, pozabljen od boga in države, je končno le dočakal svoj zvezdni trenutek. O tem mestu na skrajnem vzhodu Kazahstana, kjer so v sovjetskih časih predelovali uran, zdaj namreč govorijo po vsej Rusiji in Srednji Aziji. (Delo, 25. nov. 1999, NB)
Zdi se, da se je v tej naši t. i. medijski dobi prijelo pravilo, po katerem mora vsak športnik, politik, pevec, filmska diva, vsakdo, ki se iz teh ali onih razlogov vsaj za hip znajde v soju medijskih luči, svoj zvezdni trenutek izkoristiti tako, da se izpove s knjigo. (Delo, 4. dec. 1999, NB)
Zadnji zvezdni trenutek nemškega smučanja je bilo pravzaprav svetovno prvenstvo v St. Antonu 2001, kjer je Florian Eckert z visoko štartno številko nepričakovano osvojil bronasto kolajno. To je bil tudi zadnji zvezdni trenutek slovenskega moškega smučanja, saj je tam Mitja Kunc v slalomu osvojil odličje enakega sijaja. (Delo, 20. dec. 2004, NB)
Ko je postala uresničljiva, čeprav do skrajnosti tvegana, se je zahteva stop- njevala v akcijo, na koncu celo vojaško. Sliši se malo patetično, a to so bili zvezdni trenutki naše zgodovine. Tik pred koncem tisočletja smo morda izrabili edino realno priložnost za osamosvojitev. (Delo, 23. jun. 2001, NB)
Če je soditi po tradiciji, se tudi prihodnje slovenskim smučarkam na Pohorju obetajo zvezdni trenutki. Za šampionkama Matejo Svet in Natašo Bokal je prišla Urška Hrovat, za njo pa je še vrsta mladih, še neuveljavljenih deklet, ki za zdaj le sanjajo o lisičjih tekmovanjih. (Delo, 28. dec. 1998, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr.zvjezdani trenutak
Slovar slovenskih frazemov