Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Glasbeni žanri

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 6 iztočnic in bo še dopolnjen.

Novosti:

Slovar predstavlja prevzete besede, s katerimi poimenujemo glasbene žanre z njihovimi podomačenimi dvojnicami. Prevzete besede in podomačene dvojnice so v slovarju predstavljene v različnih dvojničnih razmerjih, ki so rezultat gradivske analize, npr. pank in punk, hiphop in hip hop, rap in rep, rejv tudi rave.

Iz poimenovanj za glasbene žanre so izpeljana poimenovanja za pripadnike in pripadnice subkultur ali za izvajalce teh žanrov, kakršni so na primer: hiphoperka in hiphopovka ter punker in punker tudi pankovec tudi punkovec.

Med njimi je tudi nekaj izrazov in njihovih dvojnic, ki jih v aktualnih slovarjih knjižnega jezika (SP 2001 in SSKJ) ni mogoče najti ni, npr. rap in rep ter emo.

Novost glede na SP 2001 je uveljavljanje uslovarjenih samostalnikov v vlogi nepregibnega pridevniškega prilastka, kar postaja izrazna možnost, sprejemljiva tudi za knjižni jezik. Kljub temu so ob zvezah emo skupina in zgodovina slovenske pank/punk glasbe navedene tudi variantne možnosti: emovska skupina in pankovska/punkovska glasba.

Vse iztočnice so opremljene z onaglašenimi pregibnimi vzorci.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 82, 83.

Sklic na predlog pravopisnih pravil:

Pravopisna pravila: poglavje »Prevzete besede in besedne zveze« (https://www.fran.si/pravopis8/Poglavje/4/prevzete_besede_in_besedne_zveze)

Zadnja sprememba:

Fran 7.0, 4. novembra 2020.

Nabor slovarskih iztočnic:

emo – emo skupina
hiphop
in hip hop – hiphop glasba
metal – metal skupina
pank
in punk –punk glasba
rap
in rep – rap nastop
rejv
tudi rave – rejv zabava