Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Znamke in izdelki

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 20 slovarskih iztočnic, ki so pogosto večdenotativna, saj ne označujejo le znamke, temveč tudi ime podjetja (Apple), pogosto tudi njegovega ustanovitelja (Ford) in najpomembnejši izdelek (Coca-Cola).

Problemski sklop bo dopolnjen.

Novosti:

V slovarskih sestavkih smo se odločili za razlikovanje dveh tipov znamk:

(1) znamke, pri katerih je lastniške zaščite deležna storitev ali unikatni izdelek (Facebook), zato jih obravnavamo pri stvarnih imenih; pisane so vedno z veliko začetnico;

(2) znamke, pri katerih opažamo, da so prekrivni z imeni izdelkov serijske proizvodnje in široke potrošnje (namesto delam s prenosnim računalnikom zasledimo rabo delam z Applom/applom); v nadaljnji fazi prihaja tudi do apelativizacije oz. poobčnoimenjenja (Kalodontzobe si umivam s Kalodontom/kalodontom ali zobe si umivam z naravnim kalodontom 'zobna pasta').

Zaradi boljše obvestilnosti so pisne dvojnice tistih znamk, pri katerih prihaja do apelativizacije ob poimenovanju izdelka, ki ga pogosto pišemo tudi z malo začetnico in podomačeno (Coca-Cola – kokakola), prikazane v okviru iste redakcije s pojasnilom: »brezalkoholna pijača znamke Coca-Cola – navadno z malo začetnico coca-cola ali podomačeno kokakola«.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 91.

Sklic na predlog pravopisnih pravil:

Pravopisna pravila: poglavje »Velika in mala začetnica« (https://www.fran.si/pravopis8/Poglavje/3/velika_in_mala_zacetnica)

Zadnja sprememba:

Fran 7.0, 4. novembra 2020.

Nabor slovarskih iztočnic:

Alpina
Apple
Barilla  
Cacharel
Chanel  
Coca-Cola
Diesel  
Elan
Emo
Givenchy  
Gorenje
Honda  
Mercator  
Messenger
Nokia
Nutella
Prada  
Škoda
Tesla