Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Lastna imena (osebna, ženska)

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 96 imen. Prvotno je bil oblikovan na osnovi podatkov Statističnega urada RS, in sicer so bila iz skupine 200 najpogosteje rabljenih imen v Republiki Sloveniji izbrana:

(1) imena, ki so problematična z vidika besedotvorja, npr. pri tvorbi svojilnega pridevnika (-ica : -ičin);

(2) imena, ki so homonimna moškim imenom (Aljoša, Saša);

(3) dvodelna imena (Ana Marija, Marija Vera);

(4) nesklonljiva imena (Ines);

(5) imena z enozložno podstavo (Lea), hkrati z njihovimi poslovenjenimi oblikami (Leja).

Pri redigiranju v letu 2017 smo v geslovnik ePravopisa sprejeli tudi imena, ki so podstava različnim izlastnoimenskim pridevnikom, ki v stalnih besednih zvezah označujejo npr. nagrade (Viktorija > Viktorijin križ), ali so enakozvočna občnoimenskim poimenovanjem nagrad, odlikovanj in častnih nazivov (emmy – Emmy). Po tem merilu se v sklop vključujejo tudi imena, ki so izhodišče za poimenovanja pripadnikov oz. pripadnic, npr. Cecilijaceciljanec, ceciljanka ‘pripadnik, pripadnica ceciljanskega gibanja’.

V letu 2019 je bila sprejeta odločitev, da pri psevdonimih ne bodo uslovarjene dvobesedne, temveč enobesedne iztočnice (izjema so nekatera umetniška imena). V geslovnik ženskih imen so bila tako sprejeta zlasti imena neslovenskega izvora (Doris, Edith, Jean, Joan, Whoopi ...).

Novosti:

Pri redigiranju nismo spreminjali ustaljene prakse in norme SP 2001, razen izjemoma, ko smo spremembo naglasne norme oprli na ugotovitev o govorni realizaciji z vmesnim j (naglas Têa namesto Téa po SP 2001, kjer je bil naglas podrejen moški obliki (Téodor)).

Slovarski sestavek sklene besedotvorno gnezdo, ki vsebuje podatek o tvorbi svojilnega pridevnika (Teja: B Tejin; Tea: B Tein in Tejin). Do potrditve novih pravopisnih pravil ohranjamo dvojnico, a je bilo tudi že predlagano ostro ločevanje med Lea – Lein in Leja – Lejin.

V letu 2020 je bilo vsako uslovarjeno ime preverjeno tudi z vidika glasovnega uredničevanja v različnih jezikih, npr. angleško Edith [ídit], francosko Edith [edít].

Uporabniku prijaznejše je dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami. Vsa imena so opremljena z onaglašenimi pregibnimi vzorci. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer omogoča statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 41.

Sklic na predlog pravopisnih pravil:

Pravopisna pravila: poglavje »Velika in mala začetnica« (https://www.fran.si/pravopis8/Poglavje/3/velika_in_mala_zacetnica)

Zadnja sprememba:

Fran 7.0, 4. novembra 2020.

Nabor slovarskih iztočnic:

Aljoša
Ana
Ana Marija
Anamarija
Anica
Audrey
Ava
Billie
Catherine
Cecilija
Cher
Cita
Coco
Dafne
Danae
Danica
Dike
Dominika
Dominique
Doris
Dragica
Edith
Ema
Emmy
Eva
Evgenija
Flora
Gaja
Goga
Greta
Helena
Ifigenija
Ines
Irena
Iris
Ita
Ita Rina
Jana
Jane
Jean 
Jerica
Joan
Jožica
Judy
Juno
Karin
Karmen
Lauren 
Lea
Lee 
Leja
Ljubica
Lucija
Magdalena
Maja
Manca
Maria
Marica
Marija
Marija Vera
Marilyn
Marlene
Mata Hari
Mateja
Matilda
Milica
Mojca
Natalie
Neža
Nika
Nike
Nives
Pepa
Pia
Pija
Rita
Robin  
Saša
Selena
Slavica
Tea
Teja
Teodora
Tereza
Terezija
Tia
Tija
Uršula
Vera
Veronika
Vesna
Vida
Viktorija
Whoopi
Zofka
Živa