Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Poimenovanja zgodovinskih dogodkov

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 14 slovarskih iztočnic, pri katerih je kot posebna stalna zveza izpostavljeno poimenovanje zgodovinskih dogodkov.

Zgodovinski dogodki so v nekaterih jezikih sveta interpretirani kot lastna imena (npr. angl. World War II), zato jih pišejo z veliko začetnico. Ob neustaljeni rabi začetnice pri teh poimenovanjih je načrtovano tudi širjenje geslovnika s težjimi primeri, npr. prekrivnost dogodka z listino, ki nastane ob tej priložnosti: Versajski mir (pogodba), versajski mir (zgodovinski dogodek).

Kot terminološki svetovalci bodo pri tem problemskem sklopu sodelovali zgodovinarji.

Novosti:

Vsa poimenovanja zgodovinskih dogodkov so stalne besedne zveze. Leksika, obdelana v tem problemskem sklopu, je bodisi nova bodisi – še pogosteje – odstopa od rešitev v predhodnih kodifikacijah, zato je tudi predstavljena v ePravopisu. Zlasti imena uradnih listin in mednarodnih zavezništev/zvez so v pomenskorazlagalnih slovarjih (SSKJ 1970, 2014) pisana v skladu z določili pravopisa 1962.

abesinska vojna
albižanska vojna
amsterdamski vrh
bitka za Stalingrad
dunajski kongres
francoska revolucija
helsinška konferenca
helsinška skupina (držav kandidatk)
helsinški dekalog
kosovska bitka
leningrajska partijska čistka
obleganje Leningrada
stalingrajska bitka
vatikanski koncil
vietnamska vojna

Sklic na SP 2001:

slovar

Sklic na predlog pravopisnih pravil:

Pravopisna pravila: poglavje »Velika in mala začetnica« (https://www.fran.si/pravopis8/Poglavje/3/velika_in_mala_zacetnica)

Zadnja sprememba:

Fran 7.0, 4. novembra 2020.

Nabor slovarskih iztočnic:

abesinski
albižanski
amsterdamski
brexit
dunajski
francoski
helsinški
kosovski
Leningrad
leningrajski
Stalingrad
stalingrajski
vatikanski
vietnamski